Bříško po porodu a strie
15. dubna 2024Stévie: Tajná zbraň pro zdraví a štíhlou linii
17. dubna 2024Cukr. Jeho chuť nás omamuje. Dopady na naše zdraví a postavu ale mohou být méně „sweet“. Toužíme-li po sladkém, ale nechceme zatížit své tělo nadbytečnými kaloriemi a cukry, existuje spousta skvělých alternativ. Podívejme se na pět lákavých možností, jak sladit jinak než cukrem, a zhodnoťme jejich výhody a nevýhody z hlediska zdraví a hubnutí.
Med: Zlatý elixír z přírody
Kdo by neměl rád tento voňavý produkt pilných včeliček.
Výhod má mnoho:
Je plný antioxidantů a minerálů pro zdraví.
Má nižší glykemický index než cukr, neovlivňuje tedy tak dramaticky hladinu cukru v krvi.
Přirozená sladkost znamená, že jej potřebujeme méně, abychom dosáhli požadované chuti.
Na jednu věc je ale třeba brát zřetel:
Přece jen obsahuje cukr, takže bychom si měli dávat pozor na množství.
Stévie: Super sladký zázrak z Jižní Ameriky
Jistě jste o ní již také slyšeli, případně ji i vyzkoušeli. Pojďme se jí trochu „podívat na zoubek“. Mimochodem, věděli jste, že přirozeně roste v Paraguayi a Brazílii?
Má několik nesporných výhod:
Je bez kalorií.
Neovlivňuje hladinu cukru v krvi.
Snadno se využívá při vaření a pečení.
Tak jako vše, i stévie má svou nevýhodu:
Někteří lidé mohou pociťovat lehkou hořkost nebo zvláštní příchuť.
Erythritol: Sladkost bez výčitek
I o něm jste již jistě slyšeli, nejspíš v souvislosti se sacharidy ve stravě.
Oč vlastně jde? Erythritol se získává fermentací glukózy, obvykle z kukuřičného nebo pšeničného škrobu, pomocí kvasinek.
Mezi jeho výhody patří:
Neobsahuje téměř žádné kalorie.
Neovlivňuje hladinu krevního cukru.
Skvělá volba pro lidi s cukrovkou.
I erythritol má samozřejmě nevýhodu:
Při konzumaci ve velkém množství může způsobit trávicí problémy.
Xylitol: Zdraví pro vaše zuby
I po něm často lidé sáhnou při různých stylech stravování. Záměrně nepoužíváme slovo „dieta“, protože to evokuje cosi, co by mělo člověka trápit. A my se přece trápit nechceme, my si chceme užívat své zdravější já.
Xylitol je přírodní sladidlo, které se získává fermentací xylanu (rostlinného polysacharidu), obvykle z dřeva, slupek kukuřice nebo slupek cukrové třtiny.
Výhody xylitolu jsou následující:
Nižší glykemický index.
Ochrana zubů před zubním kazem.
Pomáhá udržovat zdravější hladinu cukru v krvi.
Nevýhody:
Konzumace ve větším množství může způsobit trávicí potíže.
Kokosový cukr: Exotická sladkost s výhodami
Možná trochu méně známý, ale jistě stojí za povšimnutí. Posuďte sami. Kokosový cukr se získává z nektaru květů kokosové palmy, následně se zahřívá a pomalu se odpařuje, dokud neztuhne do krystalů. Má podobnou sladkost jako cukr bílý, ale má jemnější a bohatší chuť s mírně karamelovými tóny.
I on samozřejmě disponuje nespornými výhodami:
Obsahuje živiny jako železo, zinek a vápník.
Oproti bílému cukru má nižší glykemický index.
Nevýhody:
Stále je jeho obsahem cukr, mějme tedy na paměti množství.
Alternativy mohou být cestou, jak sladit své oblíbené pokrmy a nápoje. S těmito zdravějšími možnostmi můžeme snadněji dosáhnout svých cílů při hubnutí a udržovat zdravější životní styl. Buďme kreativní a nebojme se experimentovat, jistě se nám tím podaří nejen ozdravit, ale také chuťově obohatit jídelníček.