V každém životním období pamatujme na své zdraví
4. dubna 2024Skryté trauma – nenápadný nepřítel
6. dubna 2024Proč vůbec jaterní očistu dělat?
Kdo ještě nečetl náš předchozí článek o detoxikaci jater, určitě neprohloupíte a dozvíte se plno zajímavých informací o tom, jak vůbec játra fungují a proč je detoxikace jater potřeba! Nyní ale k tomu, co nás zajímá. A to, 6 kroků k detoxikaci jater!-
Odstraňte ze své stravy toxické potraviny
- Hydrogenované oleje, známé také jako “transmastné tuky”, mají vyšší obsah nasycených tuků. Chemická struktura samotného oleje byla změněna, aby se prodloužila jeho trvanlivost.
- Konzumace transmastných tuků výrazně zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Kromě toho se předpokládá, že transmastné tuky způsobují problémy s imunitním systémem a mohou vést k zánětům v celém těle.
- Přidané dusičnany a dusitany, které se běžně vyskytují v polotovarech, rychlém občerstvení a lunchmeatech, jsou spojovány s vážnými zdravotními potížemi. Tyto chemické látky se používají ke konzervaci potravin, aby měly delší trvanlivost, bránily růstu bakterií a zachovávaly barvu.
-
Pijte syrové zeleninové šťávy
-
Naložte si potraviny bohaté na draslík
-
sladké brambory – jedna středně velká sladká brambora obsahuje více než 500 miligramů draslíku, nemluvě o vysokém obsahu vlákniny a betakarotenu. Je bohatá na vitaminy B6, C a D, spolu s hořčíkem a železem. Ačkoli jsou přirozeně sladké, cukry se ve skutečnosti pomalu uvolňují do krevního oběhu prostřednictvím jater, aniž by způsobily nárůst hladiny cukru v krvi.
-
rajčatové omáčky – při výběru rajčatové omáčky, pasty nebo protlaku dbejte na to, abyste vybírali ty, které jsou vyrobeny pouze z bio rajčat. Chcete-li si vyrobit vlastní koncentrovanou rajčatovou omáčku, rozkrojte bio rajčata na poloviny a pečte je v troubě 30 minut při teplotě 425 °C, dokud se slupka nescvrkne. Vyjměte je z trouby a nechte vychladnout. Sloupněte slupky a jemně je rozdrťte v kuchyňském robotu nebo mixéru. Pokud chcete, sceďte a odstraňte semínka. Nalijte do holandské trouby a nechte vařit, dokud nezhoustnou, jednu až dvě hodiny.
-
řepa a špenát – řepa je bohatá na antioxidanty a je plná draslíku. Přidejte řepnou zeleninu do receptu na čerstvou zeleninovou šťávu; nakrájejte ji nadrobno a přidejte syrovou do salátů; nebo ji lehce osmahněte jako ostatní zeleninu. Řepa také přirozeně čistí žlučník a zlepšuje tok žluči. Čerstvý organický špenát snadno přidáte do svého jídelníčku a je dobrým zdrojem draslíku.
-
fazole – bílé fazole, ledvinové fazole a fazole lima jsou bohaté na draslík, bílkoviny a vlákninu.
-
černá melasa – kromě draslíku je černá melasa bohatá na železo, vápník, mangan a měď. Zařaďte černou melasu do svého jídelníčku tak, že jí nahradíte jiná přírodní sladidla. Můžete ji použít k přípravě grilovacích omáček a ráno jí posypat ovesnou kaši nebo kaši z quinoy. Dvě čajové lžičky přidané do kávy zintenzivní její bohatost a zároveň sníží její kyselou chuť.
-
banány – přidejte banán do svého oblíbeného smoothie. Banány napomáhají trávení a pomáhají uvolňovat toxiny a těžké kovy z těla – to vše je během očisty jater nezbytné.
-
Kávové klystýry
-
Užívání doplňků na podporu jater
- Ostropestřec mariánský je považován za “krále” detoxikačních bylin, takže je pro očistu jater ideální. Ostropestřec mariánský pomáhá odstraňovat nahromaděné těžké kovy, léky na předpis, látky znečišťující životní prostředí a alkohol v játrech.
- Kořen pampelišky má přirozený močopudný účinek, což umožňuje játrům rychleji odstraňovat toxiny. Pomáhá také posilovat imunitní systém, vyrovnávat hladinu cukru v krvi, zmírňovat pálení žáhy a uklidňovat zažívací potíže.
- Kurkuma podporuje zdravou jaterní tkáň a metabolismus jater.
-
Jezte skutečná játra nebo užívejte jaterní tablety