Zázrak jménem ČESNEK. Aromatická a především léčivá potravina, přezdívaná jako KRÁL KOŘENÍ.
5. ledna 2024Milujeme svoje tělo
5. ledna 2024Čím více si jich dopřejete, tím lépe na tom vaše zdraví bude. Věděli jste o prospěšnosti následujících potravin?
ŽLUTÁ RAJČATA
I barva zeleniny někdy rozhoduje o kvalitě. Že jsou červená rajčata nabitá lykopenem, který snižuje riziko rakoviny a srdečních nemocí, asi tušíte. Víte ale, že oranžová a žlutá ho mají dva a půl krát více? Jsou také bohatá na beta karoten a zásobárnou vitamínu A, C a některých vitamínů skupiny B (například thiaminu, který je důležitý v prevenci onemocnění ledvin).
KREVETY
Mají jen devadesát kalorií v jedné porci, žádný tuk, ale zato spoustu bílkovin, což z nich činí ideální dietní potravinu.
Díky astaxanthinu, který dodává krevetám typické červené zbarvení, příznivě působí na srdce. Obsahují plno prospěšných živin – jód, omega – 3 tuky a antioxidanty.
HOVĚZÍ MASO
Červené maso vám žádný dietolog moc nedoporučí. Libové hovězí maso je ale nabité látkami, které působí proti rakovině a pomáhají srdci. Musí se ale jednat o maso krav, které byly krmené trávou. To je totiž mnohem méně kalorické než maso skotu, který dostával jiný typ krmení. Je to taky neocenitelný zdroj železa, s jehož nedostatkem bojuje řada žen.
VIŠNĚ
Višně, které se přidávají do dortů a zákusků, mají podle posledních studií blahodárné účinky. Snižují cholesterol a hladinu cukru v krvi a zároveň se při jejich konzumaci ukládá v organismu méně tuku. Neobsahují mnoho vitamínů, ale jsou zdrojem minerálních a stopových látek (např.: jódu, draslíku, železa, vápníku, zinku..). Umí na sebe vázat škodlivé látky, pomáhají čistit játra, ledviny a krev.
JOGURT
Ne nadarmo byl v 16. století, kdy se dostal z východu do Evropy, považován za lék na zažívací problémy. Většina jogurtů obsahuje dvě živé jogurtové kultury, které podporují střevní mikroflóru.
Má relativně nízký obsah tuku a zároveň z něj načerpáte bílkoviny, vápník i vitaminy skupiny B.
KAPUSTA
Její specifickou vůni, která některé lidi odrazuje a jíž vděčí kapusta za svou neoblíbenost mezi dětmi, mají na svědomí blahodárné látky, které pomáhají likvidovat rakovinotvorné buňky.
Obsahuje plno vitamínů, minerálních látek a vlákninu.