Ovoce vhodné při hubnutí: Sezónní letní plody z našich končin
29. května 2024Máslo „nemáslo“: Úžasné ghí lze připravit i bez laktózy
4. června 2024V posledních letech se bezlepkové obiloviny staly velmi populárními, a to nejen mezi lidmi s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku. Co jsou bezlepkové obiloviny, jaké mají vlastnosti a jak mohou přispět k hubnutí a zdravému životnímu stylu? To vše se dozvíte v tomto článku.
Jak již název napovídá, jde o ty druhy obilnin, které přirozeně neobsahují lepek, což je bílkovina nacházející se například v pšenici. Pro osoby s celiakií je konzumace lepku zdraví nebezpečná, protože jejich imunitní systém na něj reaguje a poškozuje tenké střevo. Avšak i lidé bez této diagnózy mohou mít prospěch z bezlepkové stravy, pokud si vybírají správné potraviny.
Povězme si pár základních informací o několika nejrozšířenějších obilovinách, které lepek neobsahují.
Rýže je jednou z nejdostupnějších a nejpopulárnějších bezlepkových obilovin. Existuje mnoho druhů – bílá, hnědá, červená nebo černá rýže, mají různé nutriční hodnoty. Hnědá rýže je bohatší na vlákninu a minerály než bílá varianta.
Kukuřice je další hojně využívaná bezlepková obilovina, používá se k výrobě mouky, škrobu a polenty. Je bohatá na sacharidy, vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály jako železo a hořčík.
V poslední době hodně oblíbená quinoa je pseudocereálie, která se stala populární díky vysokému obsahu bílkovin a esenciálních aminokyselin. Obsahuje také značné množství vlákniny, železa, hořčíku a antioxidantů.
Skvělou volbou je i pohanka – další pseudocereálie, která neobsahuje lepek. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály jako hořčík a měď. Pohanka je také dobrým zdrojem antioxidantů.
Amarant je další výživná pseudocereálie, bohatá na bílkoviny, vlákninu, vápník, hořčík a železo. Obzvláště si jí ceníme pro vysoký obsah lysinu, aminokyseliny v mnohých obilovinách nedostatkové.