Lukášova cesta na vrchol a zase dolů
15. března 2021Během celé výzvy jsem shodil 9 kg
18. března 2021Na čem si pochutnáme v únoru – část I
V sezónních potravinách se ukrývá více vitamínů, živin, minerálů a antioxidantů, než je tomu u potravin, které musely uměle dozrát. Jsou mnohem chutnější, navíc jejich konzumací podporujeme domácí zemědělství, šetříme ekologii a chráníme své tělo před chemickými přípravky udržující nesezónní potraviny tzv. „ve formě“.
Čím více se zaměříš na konzumaci domácích potravin, tím výrazněji přispěješ k ochraně našeho životního prostředí. Česká republika spadá mezi země Evropské unie s nejvyššími emisemi. Asi 18 % emisí skleníkových plynů v České republice má na svědomí právě dovoz potravin.
Sezónní potraviny na měsíc únor
Únor je jeden z nejchudších měsíců, co se čerstvých surovin týče. Zaměř se tedy na tyto potraviny:
- růžičková kapusta
- černý kořen
- ředkvičky
- řeřicha
Dále by ve tvém jídelníčku neměly chybět luštěniny, potraviny bohaté na hořčík, rybí pokrmy, ořechy, listová zelenina, maso, celozrnné pečivo a potraviny bohaté na vitamín A, tzv. retinol. Ten najdeš v játrech, špenátu nebo karotce.
Vhodné jsou také pokrmy z čekanky, silné vývary slepičí či hovězí, nebo obohacení jídelníčku řeřichou, kterou si snadno vypěstuješ v kuchyni a můžeš nasekanou přidat na chleba či k přílohám.
Recept ze sezónních potravin
Skvělé kapustové rizoto
Suroviny pro 4 porce
- 2 cibule šalotky
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 250 g rýže Arborio v suchém stavu
- 750 ml zeleninového vývaru (horkého)
- 400 g čerstvých kapustových listů
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 4 lžíce parmazánu (nastrouhaného najemno)
- 4 lžíce parmazánových plátků k podávání
- 4 snítky čerstvého tymiánu k podávání
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
Pokud nemáš doma všechny potřebné suroviny, využij náš balíček VÝZVA+, který si můžeš přikoupit přímo z výzvu u každého z našich jídelníčků. Díky němu zjistíš, kterými potravinami můžeš nahradit chybějící surovinu, a to včetně přesné gramáže.
Postup přípravy:
Šalotku nakrájíš najemno.
Rozehřeješ olej a šalotku na středně silném plamenu orestuješ dozlatova. Přisypeš rýži a necháš zesklovatět.
Rýži zaliješ ¼ horkého zeleninového vývaru a plamen snížíš na mírný. Tekutinu necháš vstřebat a pak přiliješ další zeleninový vývar. Takto pokračuješ, dokud nespotřebuješ všechen vývar.
Po 10 minutách vaření rýže přimícháš kapustu, sušený tymián, sůl a pepř.
Jakmile je kapusta měkká a rýže na skus, vmícháš do rizota parmazán. Hotové rizoto servíruješ na talíři ozdobeném plátky parmazánu a snítkami čerstvého tymiánu.
Pokud tě náš recept zaujal, další naše zdravé a chutné recepty najdeš zde v našem blogu.
Na co se můžete těšit v příštím díle? Dopřej svému tělu to, co právě potřebuje. Odvděčí se ti silnou imunitou, energií a dobrou náladou. Na začátku příštího měsíce se zaměříme se na zázvor, který je v období viróz a nachlazení nepostradatelným pomocníkem. Dále se podíváme, jaké potraviny jíst v březnu a na co se zaměřit. Nebude chybět ani náš vynikající sezónní recept.