Jedu KETO, dobře jde to!
4. června 2018Strašák jménem pečivo
18. července 2018Ahoj výzvaři!
Možná jste si už všimli, že se u nás na fb dost často probírá lepek a to ve smyslu, jestli je teda dobrý nebo ne. Upřímně si myslím, že na to bude mít každý svůj pohled, protože ani my ve výzvě se ohledně lepku úplně neshodneme. Marťasovi nedělá dobře, má po něm nafouklé břicho a špatně tráví, já zase úplně pro vyřazení lepku nejsem.
A tak jsme poprosili naší Žandu, která nám ve výzvě pomáhá hlavně ohledně technologie potravin, aby nám ten lepek tak nějak „rozsekla“. A tady je výsledek :-).
Lepek
Lepek neboli gluten je hlavní bílkovinou často konzumovaných obilovin, jako je např. pšenice, ječmen, žito, oves a další. Mezi obiloviny a další potraviny, které lepek neobsahují, patří: proso, rýže, sója, pohanka, amarant, quinoa, kukuřice, brambory ad.
Proč je lepek důležitý v pekařských výrobcích?
Lepek má výborné technologické vlastnosti. Dává těstu pružnost a umožňuje vytvořit správný tvar pečiva.
Alergie versus intolerance
Pokud máte pocit, že po požití potravin s lepkem trpíte různými potížemi, je možné, že máte lepkovou intoleranci nebo alergii. Intolerance znamená, že nejde o vážné onemocnění, ale daná potravina vyvolává obtíže s trávením. Alergie na lepek (celiakie) je autoimunitní onemocnění, které se projeví velmi vážnými obtížemi v důsledku vzniku chronického zánětu gastrointestinálního traktu. Toto onemocnění lze identifikovat mimo jiné pomocí stanovení hladiny protilátek. Celiakie se projevuje již od dětství průjmy, ztrátou váhy a neprospíváním. Je to onemocnění, které bohužel nelze vyléčit a jediným řešením je odstranění lepku ze stravy a tedy dodržovat tzv. bezlepkovou dietu. Při intoleranci lepku vymizí obtíže v krátké době po vysazení lepku ze stravy, ale zase se objeví v krátkém období po jeho znovuzavedení do stravy.
Jíst či nejíst lepek?
Jak už je jasné z předešlého odstavce, pokud trpíte potížemi po konzumaci potravin s lepkem, je pro vás vhodné lepek ze stravy omezit, či úplně vyloučit. Pokud ovšem s lepkem problém nemáte, můžete jej v klidu konzumovat. Vaše střeva si s ním dokážou v pohodě poradit. Může se totiž stát, že pokud vyřadíte ze svého jídelníčku pečivo, obsahující lepek, ochudíte se spolu s ním o tělu prospěšné látky, jako je vláknina, minerály nebo vitaminy skupiny B (v pečivu spíše celozrnném). Samozřejmě není důvod ládovat se ráno koláči, na oběd si dát těstoviny z bílé mouky a k večeři tři rohlíky. Pečivo spolu s dalšími výrobky z mouky a obilovin zařazujte s mírou a tak, aby vyváženě zapadly do Vašeho denního jídelníčku.
Autor: Žaneta