Škodí nám lepek?
18. července 2018Proč se mi ztrácí prsa?
13. září 2019Ahoj!
Taky máte pocit, že jakmile se chcete stravovat zdravě, znamená to automaticky vynechat bílé pečivo? Jak to tedy je? A je multizrnné celozrnné? A co to vícezrnné? Pojďme si to trochu objasnit.
Na začátek je důležité zmínit, že obiloviny, ze kterých se pečivo vyrábí, jsou jednou z nejdůležitějších složek lidské potravy. Obiloviny jsou zdrojem vlákniny, sacharidů, vysokohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Ve velké části světa se jedná o téměř jediný dostupný zdroj krytí energetické potřeby z potravy. Na druhou stranu je možné obiloviny z jídelníčku naprosto vyloučit. Pro zastoupení zdroje sacharidů a škrobu lze vybrat brambory a luštěniny. Bílkoviny obilovin je možné nahradit masem, mlékem a vejci. Vlákninu můžeme doplnit zeleninou, ovocem a již zmiňovanými luštěninami. Ovšem některé složky obilné vlákniny jsou jedinečné a z jiných potravin je nezískáme.
Při výběru pečiva v obchodech je pro nás důležité legislativní rozdělení. Čtěte proto etikety na baleném pečivu nebo štítky u pečiva volně nabízeného. Nezapomeňte také, že co je tmavé, nemusí být správné. Pečivo se sice nesmí dobarvovat přídatnými barvivy, ale výrobci používají např. pražený ječmen nebo žito, které májí barvící účinky. Karamelem se může dobarvovat sladový chléb.
Běžné pečivo – vyrobené z pšeničné nebo žitné mouky, přísad a přídatných látek, které obsahuje méně než 8,2 %bezvodého tuku a méně než 5% cukru . Sem patří např. běžný tukový rohlík, pletýnky, veky …
Pšeničný chléb a pečivo – obsahuje minimálně 90 % mlýnských výrobků z pšenice.
Žitný chléb a pečivo – obsahuje minimálně 90 % mlýnských výrobků ze žita. Žitné pečivo zasytí více, než to pšeničné.
Žitno pšeničný chléb a pečivo – obsahuje mininálně 50 % žitných a minimálně 10 % pšeničných mlýnských výrobků.
Pšenično žitný chléb a pečivo – obsahuje minimálně 50 % pšeničných a minimálně 10 % žitných mlýnských výrobků.
Celozrnný chléb a pečivo musí obsahovat z celkové hmotnosti mlýnských výrobků nejméně 80 % celozrnných mouk nebo upravených obalových částic z obilky.
Vícezrnný chléb a pečivo je výrobek, do jehož těsta jsou přidány mlýnské výrobky z jiných obilovin než pšenice a žita, luštěniny nebo olejniny v celkovém množství nejméně 5 %.
Speciální druh chleba a pečiva je výrobek, který obsahuje kromě mlýnských výrobků z pšenice a žita další složku, jako obiloviny, olejniny, luštěniny nebo brambory, v množství nejméně 10 % z celkové hmotnosti mlýnských výrobků.
A co že si to tedy chceme kupovat? Určitě nejlépe uděláte, když šáhnete po pečivu celozrnném. To totiž obsahuje nejvíce důležitých a prospěšných minerálních látek, vitamínů a samozřejmě vlákniny. Ta snižuje hladinu LDL cholesterolu (toho špatného) v krvi, glykémii u diabetiků, zlepšuje trávení, zpomaluje vyprázdnění žaludku, a tím prodlužuje pocit nasycení.
Pokud si chcete koupit celozrnné pečivo, musíte tedy hledat označení CELOZRNNÉ PEČIVO / MOUKA. Označení jako je multizrnné, cereální apod. je zavádějící a nic nevypovídající o obsahu celozrnné mouky. Je to jenom tah, jak zaujmout a přimět spotřebitele ke koupi takového výrobku.
Na závěr bych chtěla říct, že bílého pečiva se není třeba bát. V pořádku je konzumace bílého pečiva u dětí a sportovců, kteří přibírají svalovou hmotu. Děti by totiž neměly konzumovat příliš mnoho vlákniny a sportovci zase mohou potřebovat potraviny s vyšším glykemickým indexem. Pokud se ani vy bez bílého pečiva nemůžete obejít, lze ho v rozumné míře zařadit do zdravého a vyváženého jídelníčku. Je třeba ale myslet na množství, na doplnění vlákniny z jiných zdrojů potravin a dát si pozor na další příjem sacharidů.
TIP! Udělejte si zdravé pečivo doma!
FITNESS HOUSKY
Co budete potřebovat?
- 4 vejce (3 vejce + 1 na potření)
- 400 g ricotty
- 5 g soli
- 40 g lněného semínka (můžou být i jiná)
- 40 g slunečnicových semínek
- 30 g psyllia
- 20 g sušených rajčat (nemusí být)
- 5 g prášku do pečiva
- rozmarýn (případně jiné bylinky dle chuti)
Postup:
- příprava tekuté směsi: pomocí mixéru smíchejte vejce, ricottu a sůl
- příprava suché směsi: smícháme rozmixované lněná semínka, slunečnicová semínka, psyllium, sušená rajčata, prášek do pečiva a rozmarýn (v semínkách se meze nekladou, klidně nějaké vyměňte nebo přidejte např. chia semínka)
- suchou a tekutou směs smícháme dohromady a necháme odpočnout cca 5 minut
- z těsta (lepivé, ne moc husté) vytvoříme přibližně 8 houstiček a dáme je na pečící papír
- pečeme na 160 °C cca 50 minut
- zabalíme do utěrky a jíme až po vyhladnutí
Dobrou chuť! A určitě nám napište, kdo recept vyzkoušel a jak se povedl!
Autor: Žaneta