Ponořila se do tmy a sáhla si téměř na dno. S kým trávila poslední týdny a proč opustila sociální sítě
15. června 2021Když máte strašnou chuť žít, ale zdraví vám to nedovolí.
17. února 2023Blíží se léto a s ním související plavková sezóna. Období, kdy mnohem častěji přemýšlíme nad tím, co si dáme na talíř. Nenahraditelnou součástí našich jídelníčků se stávají saláty, a proto se dnes zaměřím na to, jaké chyby při jejich přípravě nejčastěji děláme.
Jaké suroviny rozhodně do salátu nepatří
V tomto případě opravdu neplatí pravidlo čím více, tím lépe. Pokud si chceš na salátu nejen pochutnat, ale také napomoci hubnutí a dodat svému tělu energii, je potřeba vědět, co použít. Stačí dvě nevhodné ingredience a rázem dosáhneš úplného opaku. Mezi nejoblíbenější saláty patří v letních měsících těstovinové a zeleninové. Jsou nejen osvěžující, ale velmi lehké a dobře stravitelné. Pokud zvolíš vhodné potraviny, dopřeješ svému tělu potřebnou dávku vlákniny, minerálů i vitamínů.
Čeho se tedy vyvarovat
1) Není zálivka jako zálivka
Nevhodně zvolená zálivka může tvůj salát proměnit v kalorickou bombu. Pokud sáhneš po kvalitním oleji, potěšíš nejen své chuťové pohárky, ale především trávicí trakt. Bez oleje totiž zůstanou některé pro tělo důležité látky nestrávené a odejdou z těla ven. A jaký olej zvolit? Za krále mezi oleji je považován extra panenský olivový olej, který je také nejvíce doporučovaný pro studenou kuchyni.
Dle výživové poradkyně Mgr. Zuzany Douchové je potřeba olej do salátů přidávat po lžičkách. Lehce si tak pohlídáte, jaké množství oleje použijete. Pokud to s množstvím přeženete, stane se z vašeho lehkého zdravého salátu kalorická bomba. Vyhnout bychom se měli majonéze, zakysané smetaně, slanině nebo cukru. Za nevhodně zvolenou přílohu se považuje bílé pečivo.
2) Pozor na tučné sýry
Sýry není potřeba si odpírat, jelikož jsou zdrojem bílkovin a vápníku. Je však na místě pohlídat si obsah soli a tuku. Balkánský sýr, cottage, mozzarella, kozí sýr nebo feta patří k nejvyhledávanějším. Mezi nejméně tučné patří cottage a ricotta.
3) Vyvaruj se všemu smaženému nebo „křupavému“
Kuře, krevety, losos… Kuře je skvělým zdrojem bílkovin, krevety mají skvělou chuť a vyznačují se velmi nízkou hladinou sacharidů, tedy celkově nízkou kalorickou hodnotou. Jejich maso je plné vitamínů, živin i bílkovin. Losos obsahuje vysoký podíl bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vitamínu D. Je také bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, především vitamin B6, B12, B3 nutných pro celou řadu tělesných funkcí. Pokud chcete z těchto zdravých potravin udělat nezdravé, stačí je obalit v trojobalu a usmažit v pořádné dávce oleje.
4) Slanina
Asi nejznámějším salátem obsahujícím dozlatova opečenou slaninu je Caesar salát. Ve 100 g najdeš kolem 335 kcal, 30 g tuku a 2,3 g soli. Pokud tedy nestojíš o nemalou dávku tuku a kalorií navíc, slaninu bych vynechala. Pokud si ale svůj salát bez uzeniny nedokážeš představit, sáhla bych po sušené šunce.
Co říci závěrem? Saláty prostě do našeho jídelníčku patří, jen je potřeba přemýšlet nad tím, z čeho si je připravíme. Zde je náš tip na úžasný a zdravý salát plný superpotravin. Tento salát tě nejen zasytí, ale rozhodně ti z něj nebude těžko. Inspirovali jsme se kuchařkou Jíme zdravě.
Bulgurový salát s lilkem a sušenými rajčaty
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Suroviny pro 2 porce
- 150 g bulguru
- 300 ml horké vody
- 120 g lilku
- 2 lžíce olivového oleje
- 5 ks sušených rajčat
- 250 g cherry rajčátek
- 2 hrsti petrželové natě
- 1 hrst rukoly
- sůl
- mletý černý pepř
Postup přípravy
- Bulgur zalij horkou vodou, osol malou lžičkou soli a vař na mírném plameni 10 minut. Dalších 5 minut jej nechej pod pokličkou dojít.
- Lilek nakrájej na kostičky.
- Nakrájený lilek orestuj na rozehřátém olivovém oleji na středním plameni. Pak jej přidej k bulguru.
- Sušená rajčata a cherry rajčátka nakrájej na kostičky, petrželovou nať nasekej najemno. Vše společně s rukolou promíchej s uvařeným bulgurem.
- Salát podle chuti osol a opepři, případně přidej olivový olej. Salát se podává teplý, nebo jej nechej vychladit v lednici a poté podávej.
Tip: Salát můžeš ozdobit několika černými olivami a pár lístky čerstvé petrželové natě.
Dobrou chuť