Alkohol a jeho vliv na hubnutí
21. srpna 2016Spánek a jeho vliv na hubnutí
28. září 2016Krásný den,
víte, jak se změní váha příloh nebo masa po uvaření? Když vezmeme 100 g syrových špaget, po uvaření už to nebude 100 g – nasáknou totiž vodu. Jak to tedy funguje? Nejen naše krásné vlasy nabývají na objemu, ale také přílohy.
Musíme brát v potaz, že uvedené hodnoty jsou pouze orientační a jsou závislé na původu výrobku a samotné kvalitě potraviny. Tady vidíme, o kolik procent nabydou uvedené potraviny uvařením.
- Rýže 200 %
- Rýže natural 175 %
- Basmati rýže 120 %
- Hnědá neloupaná rýže 100 %
- Kuskus 200 %
- Bulgur 110 %
- Těstoviny 150 % (záleží na druhu – může se pohybovat až k 230 %)
- Celozrnné těstoviny 100 %
- Těstoviny semolinové 100 %
- Čočka 180 %
- Fazole 160 %
- Hrách 130 %
- Hrách loupaný 150 %
- Sójové boby 160 %
- Sójový granulát 300 %
- Pohanka 200 % (záleží na druhu – může se pohybovat až k 280 %)
- Jáhly 250 % (záleží na druhu – může se pohybovat až k 280 %)
- Kroupy 230 %
- Gnocchi 5 %
- Brambory 2 %
Další potravinou, která nám tepelnou úpravou mění celkem podstatně svou váhu, je maso.
Každá hospodyňka to zná, flákota masa a ejhle, na pánvi je z ní podrážka. To, jak moc se nám sníží hmotnost masa, ovlivňuje i druh přípravy. Jestli maso pečete, dusíte nebo například vaříte, to má pak velký vliv na koncovou gramáž. Zde neuvádíme procentuální nárůst, ale jak se změní 100 g syrového masa na gramy masa vařeného. Opětovně berme v potaz, že hodnoty platí především u libového masa.
- Hovězí maso 100 g – 60 až 65 g
- Telecí maso 100 g – 60 g
- Vepřové maso 100 g – 60 až 80 g
- Drůbeží maso 100 g – 55 až 65 g
- Ryby 100 g – 80 g
Poslední položkou by mělo být ovoce a zelenina, u ní počítáme podle druhu se ztrátou hmotnosti cca 5 – 30 %.
Snad jsem Vám vypomohla a už pro vás bude svět zase o trochu veselejší 🙂