Víš, co rozhodně nesmí chybět ve tvém jídelníčku? Tento jednoduchý a zdravý recept na cizrnové karbanátky- falafel, který promění každou večeři v gurmánský zážitek!
Křupavé zvenku, vláčné uvnitř – a přitom plné bílkovin, vlákniny a úžasné chuti. Falafel je skvělý pro všechny, kdo hledají lehká, výživná a zároveň výborná jídla. Ideální k čerstvému salátu nebo jogurtovému dipu. Stačí ti cizrna, pár základních ingrediencí a trocha lásky k vaření. Za pár minut budeš mít na talíři jídlo, které nadchne tebe i tvé blízké.Co na něj potřebuješ?Ingredience:
400 g konzervované cizrny (slité a propláchnuté)
1 červená cibule (nasekaná)
2 stroužky česneku (prolisované)
1 vejce
2 lžíce celozrnné mouky
Hrst nasekané čerstvé petrželky
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
0,5 lžičky mletého chilli (dle chuti)
Sůl a pepř podle chuti
2 lžíce olivového oleje na smažení
Postup:
Cizrnu rozmačkej vidličkou nebo rozmixuj do hrubší konzistence, přidej nasekanou cibuli, česnek, vejce, mouku, petrželku a koření. Ochuť solí a pepřem. Směs dobře promíchej a nech odležet v lednici asi 30 minut. Tvaruj malé karbanátky a smaž je na pánvi s olivovým olejem 3–4 minuty z každé strany dozlatova nebo je upeč v troubě při 180 °C cca 35 – 40 minut (před pečením lehce potři olejem). Podávej s čerstvým salátem a jogurtovým dipem.
Cizrnové karbanátky -falafel je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny, ideální pro lehkou večeři.
Tento a spoustu dalších chutných receptů najdete ve výzvě prostě zhubni!