Slané lívanečky s ricottou
22. února 2024Losos se zeleninou a bramborem
23. února 2024Už se vám někdy stalo, že jste si pochutnali na skvělém jídle, abyste se o chvíli později cítili nepříjemně? Poté jste přemýšleli, zda se nejedná o potravinovou intoleranci nebo alergii na potraviny? O těchto věcech je dobré si promluvit s odborníkem (ať už na výživu, tak přímo s doktorem). Ti vám mnohdy pomohou a především poradí, co by tento problém mohlo způsobovat.
Co je to tedy potravinová intolerance?
Když máte intoleranci na určité potraviny, vaše tělo má problém s jejich trávením. To pak může způsobit, že se cítíte nepříjemně a projevují se příznaky, jako je nadýmání, průjem a bolest břicha. Navzdory přítomnosti těchto příznaků mají lidé často tendenci je přehlížet. Proč tomu tak ale je?
‘Tyto příznaky jsou obvykle mírné až středně závažné, což způsobuje, že je lidé často ignorují. Klíčové je pochopit, že vaše tělo je na tyto potraviny stále citlivé a je vždy lepší se jim vyhnout, abyste si zajistili dlouhodobé zdraví.
Je potravinová intolerance totéž co potravinová alergie?
Většina lidí má tendenci tyto pojmy zaměňovat, ale ve skutečnosti se od sebe značně liší. Potravinová alergie ovlivňuje váš imunitní systém, zatímco potravinová intolerance ovlivňuje váš trávicí systém. Když máte potravinovou alergii, může být často jasné, že ji máte. Skutečná potravinová alergie může napadnout váš imunitní systém a způsobit příznaky, které mohou být život ohrožující. Potravinová intolerance naproti tomu primárně ovlivňuje pouze trávicí systém a způsobuje mírnější příznaky. To tedy znamená, že existuje velká šance, že potraviny, na které máte intoleranci, můžete konzumovat v rozumném množství – a bude to v pořádku! Háček je v tom, že k tomu ještě potřebujete znát potraviny, na které máte intoleranci.
Více se dozvíte v našem článku o potravinové alergii.
Na jaké příznaky je třeba si dát pozor?
Pokud trpíte intolerancí na určité potraviny, mohou se u vás příznaky projevit hned, jakmile si potravina projde trávicím traktem – to znamená, že během několika hodin po konzumaci potraviny se u vás pravděpodobně objeví následující příznaky.
- Bolest břicha
- Průjem
- Plynatost a nadýmání
- Bolesti hlavy nebo migrény
- Pálení žáhy
- Nevolnost
- Žaludeční nevolnost
Jak se diagnostikuje potravinová intolerance?
Potravinové intolerance jsou častější, než si myslíme. Odhaduje se například, že až 68 % světové populace může mít určitý stupeň intolerance laktózy. Nejlepší způsob, jak zjistit, zda máte intoleranci nebo alergii na určité potraviny, je nechat si udělat krevní test.
Jak zvládáte potravinovou intoleranci?
Zatímco podstoupení testu je vaším prvním krokem, zásadním krokem je naučit se plánovat jídlo podle výsledků testu. Nejlepší cestou vpřed je promluvit si s odborníkem na tělesnou výživu, který vám pomůže pochopit základní živiny, které vaše tělo potřebuje, příslušně upravit váš jídelníček, naučit se skvělé alternativy k potravinám, na které můžete mít intoleranci, a hlavně být v něm důsledný.
DISCLAIMER: Tyto informace mají vzdělávací charakter a nelze je považovat za lékařské doporučení. Před jakoukoli změnou stravy nebo přidáním doplňků stravy se prosím poraďte se svým lékařem.