Mouka 2. díl – BEZLEPKOVÉ MOUKY pro celiaky
11. února 202414 nejlepších potravin, které vás činí šťastnými
13. února 202410 úžasných zdravotních výhod hořké čokolády
Celosvětově se za čokoládu utratí více než 75 miliard dolarů ročně. Při tak velkém množství čokolády je nutné chytřeji vybírat druhy, které konzumujete, abyste si mohli vychutnávat své oblíbené pochoutky bez pocitu viny a využívat všech zdravotních výhod hořké čokolády.
Ačkoli některé druhy čokolády jsou plné důležitých antioxidantů a polyfenolů, je důležité si uvědomit, že ne každá čokoláda je stejná. Potenciální výhody zpracované, vysoce slazené čokolády jsou mizivé, ale ty, které má kvalitní hořká čokoláda, jsou četné a docela působivé.
Je tedy konzumace čokolády zdravá? Ukázalo se, že hořká čokoláda je potravina s vysokým obsahem vlákniny a železa. Zde se dozvíte, co byste měli o této sladké pochoutce vědět a jak si ji můžete dopřát jako součást zdravé stravy.
-
Ochrana před volnými radikály způsobujícími nemoci
Jednou z největších výhod konzumace čokolády je její schopnost bojovat proti volným radikálům, což jsou škodlivé sloučeniny vznikající při buněčných procesech v těle, které mohou přispívat ke vzniku zánětů a chronických onemocnění. Antioxidanty jsou sloučeniny, o kterých se předpokládá, že neutralizují volné radikály a chrání tělo před poškozením a nemocemi.
Hořká čokoláda je plná antioxidantů, včetně flavonoidů a polyfenolů. Zejména u kakaa bylo prokázáno, že má vysoký počet polyfenolů a flavonoidů, který je dokonce vyšší než u vína a čaje. Čím vyšší je tedy podíl kakaa/kakaové směsi ve vaší kakaové pochutině, tím více úžasných antioxidantů sníte.
-
Potenciální prevence rakoviny
Možná se tomu nechce věřit, ale ta chutná čokoláda, kterou jíte a milujete, vám může také pomoci odvrátit rakovinu. Je to tak – jednou z výhod hořké čokolády je její potenciál jako potraviny bojující proti rakovině.
Výzkumy ukazují, že flavonoidy a antioxidanty obsažené v čokoládě mohou být obzvláště prospěšné proti rakovině tlustého střeva. Různé studie uvádí, že by mohla potenciálně pomáhat chránit před rakovinou tlustého střeva díky své schopnosti snižovat oxidační stres, omezovat zánět a blokovat růst rakovinných buněk.
-
Zlepšení zdraví srdce
Flavanoly jsou hlavním typem flavonoidů obsažených v čokoládě. Podle Clevelandské kliniky výzkum prokázal, že flavanoly mají velmi pozitivní vliv na zdraví srdce, protože snižují krevní tlak a zlepšují průtok krve do srdce i mozku, čímž snižují celkové riziko srdečních onemocnění. Tyto flavanoly mohou také pomoci zabránit srážení krevních destiček, což může snížit riziko mrtvice.
-
Dobrý vliv na celkový cholesterolový profil
Kakaové máslo obsažené v čokoládě má vysoký obsah zdravých tuků a polyfenolů, což jsou prospěšné sloučeniny, které v těle působí jako antioxidanty. Hořká čokoláda je vlastně vzácnou potravinou s vysokým obsahem cholesterolu, kterou je vhodné zařadit do jídelníčku, oproti tomu, abychom se jí vyhýbali.
V roce 2009 byla zveřejněna studie, podle které pouhý týden konzumace hořké čokolády zlepšil lipidový profil, snížil reaktivitu krevních destiček a omezil zánět.
-
Lepší kognitivní funkce
Některé výzkumy naznačují, že hořká čokoláda s flavonoly by mohla zvýšit průtok krve do mozku, což by mohlo pomoci při léčbě kognitivních onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
-
Zlepšuje krevní tlak
Několik studií ukazuje, že díky zvýšení obsahu kyseliny dusičné v těle může přidání čokolády do jídelníčku snížit hladinu krevního tlaku, což by mohlo pomoci chránit před stavy, jako jsou srdeční onemocnění a mrtvice.
Např. je prokázáno, že konzumace 25 gramů hořké čokolády účinně snižuje krevní tlak u osob s cukrovkou 2. typu a hypertenzí. Nejen to, ale také dokázala významně snížit hladinu cukru v krvi nalačno ve srovnání s kontrolní skupinou.
-
Superpotravina bohatá na antioxidanty
V jedné studii byly celkové hladiny flavanolů a polyfenolů a antioxidační aktivita čokolády a kakaového prášku porovnávány se super ovocem, jako je acai, brusinky, borůvky a granátové jablko. Co studie ukázala? Vědci zjistili, že počet flavanolů v kakaovém prášku (30,1 miligramu na gram) byl výrazně vyšší než u všech ostatních superovoce v prášku.
Rovněž se ukázalo, že antioxidační kapacita hořké čokolády byla vyšší než u všech super ovocných šťáv s výjimkou granátového jablka. Navíc celkové množství polyfenolů v jedné porci bylo také nejvyšší u čokolády (přibližně 1 000 miligramů v jedné porci), což bylo výrazně více než u všech ovocných šťáv s výjimkou šťávy z granátového jablka.
-
Potenciální posilovač zraku
Ačkoli se prozatím jedná o domněnku, v jedné klinické studii bylo pozorováno, že citlivost na kontrast a ostrost vidění se u 30 účastníků zlepšila po konzumaci hořké čokolády oproti mléčné, což znamená, že by mohla potenciálně pomoci zlepšit zrak.
-
Chrání zdraví pokožky
Jeden z hlavních přínosů hořké čokolády pro pokožku je připisován jejímu statusu flavonolu a její schopnosti chránit před poškozením slunečním zářením. Pravidelná konzumace čokolády by tak mohla snížit drsnost pokožky, zvýšit její hydrataci a zlepšit její prokrvení. Konzumace čokolády s flavonoly může pomoci předcházet poškození způsobenému ultrafialovým zářením.
-
Snižuje stres
Existují studie, které prokázaly, že způsob stravování zahrnující tmavou čokoládu zvrátil škodlivý dopad chronického izolačního stresu na nervové buňky mozku, které ovlivňují zpracování paměti a učení.
V dalším článku o čokoládě se můžete těšit na výživová fakta, rizika a vedlejší účinky čokolády a především pak, kolik jí můžete sníst.