Skrytá moc v nás: Mikrobiom a jeho vliv na zdraví a hubnutí
14. února 2024Vláknina: Klíč ke zdraví a pohodě
15. února 2024Výživová fakta
Člověk by si myslel, že žádná tyčinka nemůže být výživná, ale výživové hodnoty hořké čokolády jsou skutečně působivé, zejména pokud jde o vlákninu, železo, hořčík, mangan a měď.
Pouhých 30 gramů hořké čokolády se 70 až 85 % kakaové sušiny obsahuje následující živiny:
12,8 g sacharidů | 20,4 mg vápníku (2 % DV) | 0,5 mg manganu (27 % DV) |
2,2 g bílkovin | 200 mg draslíku (6 % DV) | 86,2 mg fosforu (9 % DV) |
3,1 g vlákniny | 3,3 mg železa (19 % DV) | 1,9 mikrogramu selenu (3 % DV) |
12 g tuku | 63,8 mg hořčíku (16 % DV) | 2 mikrogramy vitaminu K (3 % DV) |
0,9 mg zinku (6 % DV) | 0,5 mg mědi (25 % DV) |
*DV znamená doporučenná denní dávka
Rizika a vedlejší účinky
Navzdory mnoha zdravotním přínosům hořké čokolády je třeba vzít v úvahu i několik vedlejších účinků. Čokoláda je spojována zejména s: akné, přibíráním na váze, nadýmáním, bolestmi hlavy, plynatostí, poruchami spánku, změnami nálady, dutinami, zácpou, nervozitou.
Mnoho lidí se navíc ptá, zda je to potravina vhodná pro vegany?
Ať už se vyhýbáte konzumaci mléčných výrobků z osobních nebo zdravotních důvodů, je důležité věnovat zvýšenou pozornost čtení etiket, abyste měli jistotu, že dostáváte 100 % hořkou čokoládu. Mléko se do hořké čokolády ze zákona dávat smí, ale protože je jedním z 8 hlavních potravinových alergenů.
Mnoho výrobců vyrábí hořkou čokoládu na stejném zařízení, které používají pro výrobu mléčné čokolády, což zvyšuje riziko křížové kontaminace. Pokud se obáváte, že by ve vaší čokoládě mohlo být mléko, je nejlepší se před konzumací obrátit na výrobce.
Dalším možným alergenem, na který je třeba dávat pozor v čokoládě (dokonce i v bio značkách), je sójový lecitin, který se běžně přidává jako emulgátor. Sójový lecitin obsahuje stopové množství sójových bílkovin, u kterých bylo prokázáno, že obsahují sójové alergeny. Nezdá se však, že by sójový lecitin obsahoval dostatečné množství zbytků sójových bílkovin, aby u většiny spotřebitelů alergických na sóju vyvolal alergické reakce.
Čokoláda nepatří mezi nízkokalorické ani nízkotučné potraviny, takže to jsou další dobré důvody, proč to s ní nepřehánět. Navíc obsahuje cukr, zejména pokud je kombinována s dalšími přísadami s vysokým obsahem cukru, jako jsou sušené brusinky nebo jiné ovoce.
Jednoduše řečeno, její chuť je tak bohatá, že si ji můžete vychutnat a získat výhody hořké čokolády jen s malým kouskem.
Pokud máte domácí mazlíčky, ujistěte se, že se k vašim čokoládovým zásobám nedostanou, protože čokoláda ve všech podobách je pro kočky i psy jedovatá!
Kolik toho sníst
Ačkoli čokoláda může být skvělým doplňkem zdravé stravy, je důležité mít na paměti, že každá porce obsahuje velké množství kalorií.
Abyste se vyhnuli nadměrnému mlsání, je nejlepší sníst malý kousek samostatně po pevném jídle nebo ji zahrnout do receptu při domácím pečení. Začněte s přibližně jednou uncí denně, abyste měli spotřebu kalorií pod kontrolou. Nezapomeňte také podle potřeby upravit svůj jídelníček, abyste zohlednili další kalorie, pokud si ho dopřáváte při redukční dietě.
Pokud máte nějaká dietní omezení, je také nejlepší umírnit příjem čokolády. I když si ji můžete dopřát např. při keto dietě, je lepší vybírat druhy s vyšším podílem hořké čokolády a držet se menších porcí, abyste minimalizovali příjem sacharidů.
Výběr výrobků s minimálně 70 % kakaa vám také pomůže zajistit, že dostanete tu nejlepší hořkou čokoládu.
Pokud jste navíc citliví na kofein nebo se mu chcete zcela vyhnout, je důležité vědět, že v čokoládě je měřitelné množství kofeinu. Mezi vedlejší účinky předávkování kofeinem může patřit nervozita, zvýšené močení, nespavost a zrychlený tep.
Pro představu, 30 gramů čokolády obsahuje přibližně 12,7 miligramů kofeinu. To je sice podstatně méně než šálek kávy nebo energetický nápoj, ale i tak je třeba dávat pozor při výběru velikosti porce, pokud jste na kofein citliví.
Závěr
Je hořká čokoláda pro vás dobrá? Podívejte se na výživové údaje a snadno pochopíte, proč je tato neuvěřitelná ingredience plná zdraví prospěšných látek. Kromě toho, že se jedná o potravinu s vysokým obsahem vlákniny, je každá porce také plná manganu, mědi, železa a hořčíku.
Mezi hlavní přínosy hořké čokolády, kakaového prášku a kakaového másla patří zlepšení zdraví srdce, krevního tlaku a funkce mozku. Další potenciální výhody konzumace této chutné potraviny patří lepší zdraví pokožky, lepší zrak a snížená hladina cholesterolu.
Nejčastější vedlejší účinky hořké čokolády patří přibývání na váze, akné, nadýmání, bolesti hlavy a poruchy spánku.
Protože navíc může mít poměrně vysoký obsah kalorií, je důležité umírnit její příjem a vybírat zdravé druhy hořké čokolády s vyšším podílem kakaové sušiny, abyste maximalizovali zdravotní přínosy hořké čokolády.