Léto je krásným obdobím, v jehož průběhu si můžeme užívat darů našich zahrad či okolních farem – čerstvých a zdravých plodin. My se dnes podíváme na zelené letní krásky. Mezi nejoblíbenější letní zeleninu patří okurky, špenát a další zelené druhy, které nejen skvěle chutnají, ale také přispívají k hubnutí a zdravému životnímu stylu.
Velmi rozšířené a oblíbené jsou okurky, které známe v mnoha odrůdách. Mezi nejznámější patří dlouhé a štíhlé salátovky. Jejich využití napovídá již název. Dále tu máme drobné nakládačky. Jsou menší a pevné, vhodné pro konzervování. Jejich navinulá chuť je pak také skvělým doplňkem salátů, ale i masa. Velmi dlouhé, křehké a vodnaté hadovky se též využívají do salátů. Okurky ale chutnají i jen tak, jsou skvělé jako svačinka pro děti, osvěžení k vodě nebo drobné „zobání“.
Okurky jsou všestranné a lze je připravit mnoha způsoby.
Čerstvé nám chutnají nejen samotné, ale také v salátech, burgerech či sendvičích.
Nakládané například s koprem, česnekem a kořením jsou vynikající do lehčích i výživnějších salátů, k masu nebo třeba do pomazánek.
Okurky jsou nízkokalorické, bohaté na vodu a vlákninu, což z nich činí skvělou potravinu pro hubnutí. Pomáhají hydratovat, podporují trávení a detoxikaci. Vitamíny a minerály v okurkách, jako je vitamín K, C a draslík, přispívají k celkovému zdraví.
Další zelenou superpotravinou je špenát. I jeho samozřejmě existuje několik druhů, liší se tvarem a velikostí listů.
Asi nejznámější je špenát listový. Má široké listy, je vhodný pro vaření i konzumaci za syrova.
V poslední době se těší stále větší oblibě baby špenát. Jeho mladé a jemné listy jsou ideální do salátů.
Méně známou, ale zajímavou odrůdou je novozélandský špenát. Dobře odolává horku, lze jej tedy pěstovat v nejteplejším létě. I on je výborný v salátech nebo ve zdravých sendvičích.
Špenát můžeme připravit mnoha způsoby. Nejlepší a na živiny nejbohatší je samozřejmě syrový – ideálně v salátu či smoothie.
Vařený se využívá v polévkách, omáčkách a jako příloha.
Po krátkém blanšírování jej lze také zamrazit. V zimě při přípravě například polévky se jistě bude hodit!
Špenát je nízkokalorický, bohatý na železo, vápník, vitamíny A a C. Podporuje zdravé trávení, posiluje imunitní systém a pomáhá udržovat zdravé kosti a zrak. Je ideální součástí stravy zaměřené na hubnutí a udržování optimálního zdraví.
Mezi další oblíbené druhy letní zelené zeleniny patří cuketa – rychle rostoucí plodina, která se snadno pěstuje. Kdo z nás někdy neslyšel větu: „Nechceš cuketu?“ Ano, chci! Cuketa je totiž vynikající, zdravá a lze ji využít mnoha způsoby. Znáte třeba grilovanou? Nebo upravenou jako bramborák, tedy vlastně cukeťák? Skvělá je i na odlehčení dezertů.
Výborné na čerstvé konzumování i konzervování jsou také zelené fazolky. Jsou skvělé do polévek, omáček, jako příloha k masu, rýži nebo například kuskusu.
Známá je také brokolice. Nebývá příliš oblíbená, ale věřte, že je to neprávem. Ochutí-li se dobře, umí být vynikající. Například brokolicová polévka doplněná domácí sušenou zeleninou a vejci je naprostá lahůdka.
Uvedené letní zelené poklady se dají připravit různými způsoby. Nejlepší je zeleninu konzumovat samozřejmě syrovou. Je ideální do salátů a jako zdravé občerstvení.
Vařená nebo dušená se používá se v polévkách, hlavních jídlech a přílohách.
Nakládaná zelenina je skvělá do salátů, na obložené talíře, do pomazánek, jako ozdoba například na kanapky.
Veškerá tato zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Podporuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Díky nízkému obsahu kalorií a vysoké nutriční hodnotě je ideální pro hubnutí a udržování zdravé váhy.
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.