
Low carb tvarohový mazanec
18. dubna 2025Blíží se Velikonoce, které pro mnohé z nás představují nejen symbol jara, ale také období, kdy se na stole objeví mazance, beránci, perníčky, čokoládová vajíčka a další sladké pokušení. Pokud se ale stravujete v low carb režimu, možná si říkáte, jak se s těmito tradicemi vypořádat, aniž byste museli dělat výjimky nebo se trápit. Anebo to prostě jen chcete letos zkusit zdravěji. Máme pro vás dobrou zprávu: Velikonoce lze oslavit chutně, bez cukrové bomby a s pocitem lehkosti!
Low Carb Velikonoce a pečení
Mazanec (nebo bochánek, chcete-li), beránek či velikonoční perníčky se dají připravit i bez pšeničné mouky a rafinovaného cukru. Máme pro vás zdravější způsob. Může se zdát finančně náročnější, ale ve finále tomu tak není. Suroviny totiž nepředstavují pouze „prázdné“ kalorie. Použít můžete mandlovou nebo kokosovou mouku, případně mletá lněná semínka. Sladkou chuť zajistí čekankový sirup, erythritol nebo xylitol. Do těsta lze přidat ořechy, skořici či strouhaný kokos, což jsou suroviny, které dodají skvělou chuť i příjemnou texturu.
Tip: Pokud máte rádi tradiční tvarohový mazanec, zkuste jeho lowcarb verzi – tvaroh, vejce, mleté ořechy a trocha kypřicího prášku vytvoří skvělou alternativu.

Low carb Velikonoční snídaně: Vejce na všechny způsoby!
Donesli vaši koledníčci hromadu vajec? Nebo jste do školky potřebovali vyfouklé skořápky, takže přemýšlíte, co s „vnitřkem? Velikonoce pro vás mohou být inspirací. Nejen snídaně se při nich obvykle nese ve znamení vajec. A to je pro lowcarb skvělé! Můžete si dopřát vejce natvrdo, omeletu se zeleninou, nebo vajíčkovou pomazánku s avokádem. Skvělou volbu představuje i domácí lowcarb pečivo se semínky. Na něj můžete natřít máslo a obložit ho kvalitní šunkou.
Tip: Pokud barvíte vajíčka, zkuste přírodní barviva – kromě známé cibule můžete použít červenou řepu, kurkumu, ibišek nebo zelený čaj.
Velikonoční oběd: Tradičně i zdravě
Sbíhají se vám sliny na velikonoční nádivku? Neklesejte na mysli, nemusí to být jen o pečivu. Skvělou alternativou je nádivka z mletého masa, kopřiv (lze nahradit špenátem), vajec a bylinek. Místo klasických brambor jako přílohy zkuste pečený květák, dušenou zeleninu nebo šťouchané avokádo s citronem.
Pokud máte rádi jehněčí nebo králíka, směle s nimi na velikonoční stů. Pečené maso s česnekem a bylinkami, doplněné zeleninou, bude lahodnou a výživnou variantou tradičního menu.
Pozor na alkoholovou past
Velikonoce jsou také svátkem, kdy mnoho lidí sahá tu po slivovičce, tu po nějakém tom likéru. Ideálem samozřejmě je alkohol vynechat, ale pokud si jej chcete dopřát a zároveň zachovat lowcarb režim, zkuste zvolit spíše suché víno, ideálně červené. Vyhněte se sladkým likérům a ovocným destilátům, které mohou obsahovat cukr.
Tip: Skvělým osvěžením je velikonoční domácí limonáda – voda, citron, máta a pár kapek čekankového sirupu.
Velikonoční pondělí bez výčitek
Pohyb je nejlepší způsob, jak vyrovnat vliv svátečního hodování. Velikonoce k němu navíc vyloženě vybízí, vždyť jsou to svátky jara! Vyrazte na procházku, zapojte se aktivně do velikonočních tradic (můžete třeba dětem na zahradě poschovávat nadílku a následně jim pomáhat hledat), vyšlápněte kopec, navštivte les nebo si udělejte výlet na kole. Pohyb po dobrém jídle podpoří trávení a dodá vám energii. Tak co říkáte? Velikonoce a lowcarb mohou jít krásně dohromady!