Vzácný selen, aneb léčivé mlsání MRKVE
24. ledna 2024Tortilla s krůtím masem
28. ledna 2024Mouka je velice používaná potravina v naší kuchyni. Ať už si z ní doma pečeme vlastní pečivo, či ji používáme na pečení dezertů nebo jednoduchých palačinek, má tam vždy své místo. V dnešní době máme na výběr ze spousty druhů mouky. Každá z nich má něco do sebe.
Zde je několik zajímavostí o mouce:
- První mouka byla vyrobena v Mezopotámii kolem roku 7 000 před naším letopočtem.
- Nejstarší mlýn na světě byl objeven v Íránu a pochází z doby 5 000 let před naším letopočtem.
- Existuje více než 1000 různých druhů mouky.
- Nejprodávanější moukou na světě je pšeničná mouka.
- Celozrnná mouka je zdravější než bílá mouka, protože obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálů.
- Mouka se používá k přípravě celé řady pokrmů, včetně chleba, pečiva, těstovin, koláčů, sušenek a dalších.
- Mouka má širokou škálu použití mimo kuchyň, např. se používá k výrobě papíru, lepidla, kosmetiky a dokonce i léků.
- Mouka je dobrým zdrojem energie – cca 30 g mouky obsahuje asi 145 kalorií.
- Mouka může být alergenem – lidé s celiakií nebo jinými alergiemi na lepek by se měli vyhnout mouce obsahující lepek (pokud patříš mezi tyto jedince, pokud se chceš vydat na zdravou cestu, doporučujeme ti naši výzvu Jídelníček bez lepku a bez laktózy – https://www.30tidennivyzva.cz/vyzvy/vyzva-jidelnicek_bez_lepku_a_bez_laktozy/).
Mouka je základní potravinou, která je používána po tisíce let. Je to univerzální ingredience, která se používá k přípravě celé řady pokrmů. Jak už je ale uvedeno v předchozím bodě, při výběru mouky je důležité zvážit, jaké jsou vaše zdravotní potřeby a preference. Pokud se snažíte o zdravější stravu, je vhodné vybírat celozrnnou mouku. Celozrnná mouka obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálů než bílá mouka.
Zde je několik tipů, jak vybrat zdravou mouku:
- Vybírejte mouku z celozrnných obilovin, jako je oves, pšenice, žito nebo špalda.
- Vybírejte mouku s vysokým obsahem vlákniny.
- Vybírejte mouku, která je vyrobena z nerafinovaných obilovin.
- Vybírejte mouku, která je bez přidaných cukrů, soli nebo dalších přísad.
Pojďme se podívat, jak jsou na tom mouky, co se týče nutričních hodnot a zařazení do jídelníčku. V tomto článku se podíváme na následující druhy mouky:
- pšeničná mouka
- mandlová mouka
- celozrnná mouka
- špaldová
- žitná.
PŠENIČNÁ MOUKA
Pšeničná mouka je nejpoužívanější moukou vůbec. Speciál se hodí pro výrobu chleba, 00 Extra na pečení pečiva, polohrubá konzumní a výběrová do hladkých litých těst, k výrobě kynutých knedlíků, zásmažek a polévek. Hrubá mouka se používá k vaření na knedlíky, noky a těstoviny.
MANDLOVÁ MOUKA
Mandle jsou bohaté na minerální látky. Mají vysoký obsah hořčíku, vápníku, draslíku, železa a zinku. Mandlím se dále přisuzuje schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi a upravovat krevní tlak. Hodí se na pečení pečiva i sladkých pokrmů. Může se přidávat i s jinými moukami či jako jediná.
CELOZRNNÁ MOUKA
Obsahuje i vnější části zrna, které jsou bohaté na minerální látky, vitamíny a vlákninu, proto jsou výrobky z ní výživově hodnotnější. Má nižší glykemický index. Celozrnná pšeničná mouka je vhodná k přípravě těsta na chleba, buchty a různé koláče.
ŠPALDOVÁ MOUKA
Obsahuje vysoký podíl bílkovin, kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, sacharidy, minerály (hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek) a vitamíny především skupiny B. Velmi dobře kyne! Lze použít na pečivo, buchty, zahušťování apod.
ŽITNÁ MOUKA
Je zdrojem komplexu vitaminu B, vitaminu E, železa a několika druhů minerálů. Žitná mouka má vzhledem k trávicímu traktu výhodnější složení, zejména má vyšší obsah vlákniny i její skladba je pro člověka příznivější. Vhodná pro vaření i pečení – chlebů, housek, dalamánků, používá se také k zahuštění, na zavářku apod. Lze ji přidávat i do směsi s jinými moukami.
Nutriční hodnoty vybrané mouky:
druh mouky | energetická hodnota | bílkoviny | tuky | sacharidy |
pšeničná polohrubá | 1 432 Kj | 8,8 g | 1 g | 73,5 g |
pšeničná hladká | 1 486 Kj | 10,4 g | 1,3 g | 74,2 g |
pšeničná hrubá | 1 478 Kj | 9,7 g | 0,7 g | 75,6 g |
mandlová | 1 185 Kj | 36,4 g | 12 g | 7,2 g |
celozrnná | 1 475 Kj | 10,1 g | 2,2 g | 71,9 g |
špaldová | 1 445 Kj | 11,5 g | 1,9 g | 69 g |
žitná | 1 350 Kj | 10 g | 1,5 g | 75,2 g |