Krůtí maso s medovými mandlemi a šafránovým kuskusem
1. listopadu 2023Quinoa s baby špenátem a žampióny
1. listopadu 2023Miluješ sladké? Nebo patříš mezi ty, kteří k odpolední kávičce potřebují něco dobrého a sladkého? Datle jsou takový malý zdravý zázrak. Nech se inspirovat touto fit dobrotou.
Celková doba přípravy: 45 min + tuhnutí přes noc
Suroviny na korpus:
300 g datlové pasty
150 g pekanových ořechů
150 g nesolených pistácií (případně vlašské či lískové ořechy)
Lžíce kakaa
Suroviny na želatinu:
5 větších jablek
4 datle
Hrst borůvek
1 badyán
Cca 0,5 l vody
3 balíčky želatiny
K dozdobení:
Borůvky (případně jiné ovoce), 70% čokoláda
Postup přípravy:
Datlovou pastu nakrájíme, ořechy nasekáme a smícháme s kakaem. Vypracujeme hmotu a natlačíme do dortové formy (na dno dáme pečící papír). Jablíčka oloupeme, nakrájíme na kousky, datle vypeckujeme a vše mimo želatiny dáme povařit do hrnce. Vyndáme badyán a důkladně rozmixujeme. Po vychladnutí na cca 60 ℃ přidáme želatinu rozpuštěnou v trošce teplé vody. Nalejeme na datlovou pastu, po vychladnutí posypeme borůvkami a dáme do lednice ztuhnout alespoň přes noc. Před servírováním dozdobíme ovocem a čokoládou. Dobrou chuť.
Zajímavosti
Datle patří mezi ovoce, kterému se přezdívá chléb pouště. Nemají v sobě téměř žádnou vodu. Jsou bohaté na sacharidy, obsahují přírodní cukr a také velké množství vitaminů, železa, draslíku a chlóru. Skvěle doplní energii, prospívají trávení, zlepšují soustředěnost, podporují zdraví očí a zlepšují spánek.