Lék jménem CIBULE
15. ledna 2024Špaldová buchta s borůvkami
16. ledna 2024Co je to vlastně SKYR?
Skyr je na Islandu základní potravinou již více než tisíc let a jedná se o tradiční a velice oblíbený mlečný výrobek. Velmi se podobá jogurtu, má podobnou chuť a o něco hustší konzistenci. Jedná se o vysokoproteinovou, nízkokalorickou potravinu, která je bohatá na vápník, draslík a další živiny, a právě díky tomuto obsahu je obecně uznáván jako výživný doplněk stravy.
Vyrábí se z odstředěného mléka (které je fermentováno bakteriemi), z něhož byla odstraněna smetana. Mléko se poté zahřeje a přidají se do něj živé kultury bakterií. Po zahuštění se výrobek přecedí, aby se odstranila syrovátka. Skyr se v posledních letech stává stále populárnějším a v současné době ho lze nalézt v mnoha obchodech s potravinami po celém světě.
Mezi oblíbené značky patří např: Siggi’s, Skyr.is, Icelandic Provisions, Smari nebo KEA Skyr.
Proč je Skyr výživný a velmi zdravý?
Skyr je bohatý na důležité živiny a obsahuje působivý soubor živin. Má nízký obsah kalorií, tuků a sacharidů, ale vysoký obsah bílkovin, vitamínů a minerálů.
Přesný obsah živin se u jednotlivých značek liší, ale 170 gramů neochuceného skyru obvykle obsahuje následující látky:
Kalorie: 110 | Bílkoviny: 19 g | Draslík: 5% RDI |
Vápník: 20% RDI | Sacharidy: 7 g | Fosfor: 25,5% RDI |
Vitamín B-12: 17% RDI | Tuky: 0 g | Vitamín B-2: 19% RDI |
*RDI znamená doporučená denní dávka, tzn. při udávané hodnotě 20% to znamená, že daná porce obsahuje 20% potřebné živiny/vitamínu z denní dávky.
Skyr je přirozeně odtučněný výrobek, i když se někdy při zpracování přidává smetana, která může zvýšit obsah tuku. Obsahuje také více bílkovin než mnoho jiných druhů mléčných výrobků, přibližně 11 gramů bílkovin na 100 gramů.
Pro srovnání: stejné množství řeckého jogurtu obsahuje asi 7 gramů bílkovin, zatímco plnotučné mléko 3,2 gramu.
VÝHODY sýru SKYR:
- VYSOKÝ OBSAH BÍLKOVIN
Skyr je dobrým zdrojem bílkovin, které vám pomohou cítit se po jídle sytí a spokojení. Bílkoviny také hrají roli při výstavbě a obnově tkání a mohou vám pomoci udržet svalovou hmotu.
Jednou z největších výhod sýru skyr je jeho obsah bílkovin. Na výrobu sýru skyr je potřeba třikrát až čtyřikrát více mléka než na výrobu jogurtu, výsledkem je výrobek s vyšším obsahem živin a vysokým obsahem bílkovin. A právě tento vysoký obsah bílkovin vás zasytí.
Studie prokázaly, že bílkoviny z mléčných výrobků mohou regulovat hladinu cukru v krvi, zlepšovat zdraví kostí a pomáhat zachovat svalovou hmotu při hubnutí.
Bílkoviny mohou být prospěšné i pro regulaci hmotnosti, protože zvyšují pocit sytosti a snižují pocit hladu. Bylo prokázáno, že konzumace mléčných potravin s vysokým obsahem bílkovin, jako je jogurt, pomáhá předcházet přibývání na váze a obezitě. Studie také naznačují, že bílkoviny mohou stimulovat termogenezi vyvolanou stravou. Ta způsobuje zvýšení metabolismu, což umožňuje tělu spalovat po jídle více kalorií.
- NÍZKÝ OBSAH KALORIÍ
Skyr je nízkokalorická potravina, takže je skvělou volbou pro lidi, kteří se snaží zhubnout nebo si udržet zdravou váhu. Je také dobrým zdrojem vlákniny, která vám může pomoci cítit se sytí a spokojení.
- NÍZKÝ OBSAH SACHARIDŮ
Právě díky kombinaci vysokého obsahu bílkovin a nízkého obsahu sacharidů může pomoci zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi.
Když jíte, vaše tělo štěpí sacharidy na glukózu. Hormon zvaný inzulín je pak zodpovědný za transport glukózy do buněk, kde se využije jako energie. Když však sníte příliš mnoho sacharidů, tento proces nefunguje tak efektivně a může vést k vysoké hladině cukru v krvi.
Je prokázáno, že konzumace bílkovin zpomaluje vstřebávání sacharidů, což vede k lepší kontrole hladiny cukru v krvi a k jejímu snížení.
-
BOHATÝ OBSAH VÁPNÍKU
Skyr je dobrým zdrojem vápníku, který je důležitý pro zdraví kostí. Obsahuje také fosfor, hořčík a vitamin D, které jsou důležité právě pro zdraví kostí. Může chránit před osteoporózou.
Skyr má vysoký obsah vápníku, který je ve stravě nezbytným minerálem. Přibližně 99 % vápníku v těle se nachází v kostech a zubech. Zatímco kolagen tvoří hlavní strukturu vašich kostí, kombinace vápníku a fosfátu je to, co je činí silnými a hustými.
Studie prokázaly, že u dětí a dospívajících je příjem vápníku spojen se zvýšením hustoty kostní hmoty a růstem kostí. S přibývajícím věkem začnou kosti ztrácet část své hustoty, což vede k porézním kostem a ke stavu známému jako osteoporóza. Výzkumy ukazují, že zvýšení příjmu vápníku může chránit před úbytkem kostní hmoty. Tříletá studie u žen totiž ukázala, že konzumace většího množství vápníku z mléčných potravin pomáhá zachovat hustotu kostí. Jiná studie u starších žen ukázala, že dlouhodobé doplňování vápníku zvrátilo úbytek kostní hmoty související s věkem.
Vápník lze nalézt v různých potravinách, ale pouhá jedna porce sýra skyr může poskytnout 20 % doporučené denní dávky.
- OBSAHUJE ŽIVÉ A AKTIVNÍ KULTURY
Skyr je fermentovaná potravina, což znamená, že obsahuje živé a aktivní kultury bakterií. Tyto kultury mohou přispívat ke zdraví zažívacího traktu a posilovat imunitní systém.
- JE BOHATÝ NA VITAMÍNY A MINERÁLNÍ LÁTKY
Obecně mléčné výrobky obsahují různé minerály látky, jako je vápník, draslík, hořčík. A právě tyto minerály jsou důležité pro zdraví srdce. Některé studie prokázaly, že při zvýšení porce mléčných výrobků na den dochází k významnému snížení systolického krevního tlaku.
- VŠESTRANNOST
Skyr si můžete vychutnat samostatně nebo ho použít v různých receptech. Lze jej ochutit ovocem, ořechy, semínky nebo jinými přísadami. Běžně se užívá jako vysokoproteinová snídaně, zdravý dezert nebo sladká svačinka mezi jídly.
Zde několik tipů, jak si SKYR vychutnat:
Tradiční skyr se podává smíchaný s několika lžícemi mléka a trochou cukru, i když zdravější volbou je jíst ho obyčejný. Oblíbené jsou také ochucené druhy skyru, které jsou obvykle slazeny buď cukrem, nebo umělými sladidly. Kromě toho se často kombinuje s ovocem nebo džemem, aby dodal trochu sladkosti dezertu.
Skyr přidává do různých receptů, od placiček přes frittaty až po pudinky a další, např.:
- Třešňový koktejl
- Islandský borůvkový koláč Skyr
- Severská mísa
- Skyrová snídaně s ovocem a ořechy: Smíchejte 1 šálek skyru s 1/2 šálku ovoce a 1/4 šálku ořechů.
- Skyrový smoothie: Smíchejte 1 šálek skyru s 1/2 šálku ovoce a 1/2 šálku mléka nebo vody.
- Skyrová omáčka: Smíchejte 1 šálek skyru s 1/4 šálku cibule, 1/4 šálku česneku a 1/4 šálku bylinek.
Co říci na závěr?
Celkově je skyr výživnou potravinou, která může být zdravým doplňkem většiny jídelníčků. Jedná se o zdravou a všestrannou potravinu, kterou si můžete vychutnat různými způsoby. Je dobrým zdrojem bílkovin, vápníku a dalších živin. Skyr vám pomůže cítit se sytí a spokojení a může vám také pomoci zhubnout nebo si udržet zdravou váhu.
Samozřejmě je důležité si uvědomit, že skyr je jen jedním z mnoha faktorů, které mohou pomoci při hubnutí. Pro dosažení dlouhodobého úspěchu je důležité kombinovat skyr s celkově zdravou stravou a pravidelným cvičením.
Důležitým poznatkem na závěr je také to, že skyr obsahuje mléko, proto může mít nežádoucí účinky u osob s intolerancí laktózy a alergií na mléko. Tím pádem nemusí být úplně vhodnou volbou pro každého. Některým lidem nemusí přidání sýru skyr do jídelníčku prospívat.
Protože se skyr vyrábí z mléka, pokud jste alergičtí na kasein nebo syrovátka – dvě bílkoviny obsažené v mléce – měli byste se skyru vyhnout. U těchto osob může skyr a další mléčné výrobky vyvolat alergickou reakci s různými příznaky od nadýmání a průjmu až po anafylaxi.
Pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy, může být zjištění, zda jste schopni skyr tolerovat, otázkou pokusu a omylu. Laktóza je druh cukru, který se nachází v mléce. Rozkládá se pomocí enzymu zvaného laktáza.
Lidé s intolerancí laktózy tento enzym postrádají, což může vést k bolestem žaludku a dalším vedlejším účinkům na trávení po konzumaci výrobků obsahujících laktózu. Naštěstí pro tyto osoby se při procesu cedění skyru odstraní přibližně 90 % obsahu laktózy, takže mnoho lidí s intolerancí laktózy může mírné množství skyru tolerovat.
Nejlepší je však nejprve vyzkoušet malé množství, abyste se ujistili, že se u vás neprojeví žádné negativní příznaky.