Pleť, vlasy a nehty v období předvánočního shonu
19. prosince 2024Vánoční svátky jsou neodmyslitelně spjaté s tradičními pokrmy, které voní domovem a přinášejí pocit pohody. Bramborový salát, smažený kapr, vánočka, cukroví – na tyto vánoční jídla se těší většina z nás. Přesto se stále častěji ptáme, jak si tyto dobroty vychutnat a zároveň nezatížit tělo nadbytečnými kaloriemi. Inspirací vám může být i náš web, který nabízí množství lákavých receptů. A proč si nerozšířit obzory pohledem na to, co servírují na Vánoce v jiných zemích?
Lehčí bramborový salát a maso bez smažení
Klasický bramborový salát je sice lahodný, ale často obsahuje větší množství majonézy. Pro lehčí variantu zkuste část majonézy nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Brambory můžete kombinovat s barevnou zeleninou, jako je mrkev, hrášek či řepa, a přidat kapku citronové šťávy pro svěžest. Dochucení čerstvými bylinkami, například petrželkou nebo pažitkou, dodá salátu výraznější chuť.
Kapra nebo jinou rybu můžete místo smažení připravit v troubě. Stačí ji potřít bylinkovou marinádou z olivového oleje, česneku a citronové šťávy a upéct na pečicím papíru. Takto si ryba uchová více živin a chuťově nezklame. Pro alternativu můžete zkusit lososa nebo tresku, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
Ne každý ale snese rybí vůni a chuť. Pro ty, kteří vyhledávají jiné druhy masa, je vhodnou variantou například drůbež. I krůtí či kuřecí prsa se dají upéci v troubě s kapkou olivového oleje a bylinkami, dochutit lze česnekem, citronovou šťávou, rozmarýnem, tymiánem nebo sladkou paprikou, případně směsí bylinek, jako je provensálské koření, aby získalo sváteční a aromatickou chuť.
Pohyb: Klíč ke zdravějšímu já i o svátcích
Dopřát si trochu toho svátečního lenošení určitě není na škodu, však si to naše tělo i duše, přes rok často náročně pracující, zaslouží. Nicméně i v této kouzelné době platí, že zvednout se z gauče a užít si příjemnou procházku je rozhodně žádoucí. Navíc i toto jsou chvíle, na které se nezapomíná – na čas takto společně strávený budete jednou vzpomínat jak vy, tak vaše děti. A je jedno, zda při chůzi venku zavítáte do lesa, nebo třeba počítáte svícny v oknech, či zda kolem vás nadšeně vrtí ocáskem váš pes, důležitý je ten společný čas a pohyb. Klidně takto můžete dojít třeba na adventní koncert, anebo i na místo, kde si zavzpomínáte na blízké, kteří tu s námi již nejsou.
Cukroví: jak na zdravější variantu
Vanilkové rohlíčky, pracny, linecké… Přiznejte se – které máte nejraději? Poznámka_ Autorka tohoto článku neodolá ničemu, co prošlo kolem kokosu, vanilky, perníkového koření a kvalitního džemu. Tradiční cukroví je zkrátka symbolem Vánoc. Pozor ale na jeho častou konzumaci, ta může snadno narušit zdravý jídelníček. Zkuste část cukru nahradit medem, datlovým sirupem nebo jinými přírodními sladidly. Mouku v receptech můžete obměnit špaldovou či ovesnou, které obsahují více vlákniny. Kakaové cukroví můžete obohatit o mleté ořechy, kokos nebo sušené ovoce, což přidá zajímavou chuť a zvýší nutriční hodnotu. Inspirací může být i raw cukroví, které nevyžaduje pečení a zachovává všechny živiny.
Voňavá vánočka plná oříšků a ovoce
Také milujete vláčnou a nadýchanou vánočku? I tu můžete obměnit tak, aby byla méně kalorická a výživnější. Místo bílé mouky použijte částečně celozrnnou a cukr nahraďte medem nebo javorovým sirupem. Lze to udělat tak, aby nebyla příliš změněna struktura těsta a nevznikl vám tak místo lahodné vánočky nevzhledný kámen. Sušené ovoce, jako jsou rozinky, brusinky nebo meruňky, a hrst nasekaných mandlí zajistí skvělou chuť i potřebné vitamíny. Zkuste přidat i špetku skořice či kardamomu, které podpoří trávení a zahřejí organismus.
Pojďme nakouknout do jiných zemí
Jak slaví Vánoce rodiny v jiných zemích? V době internetu si toto samozřejmě sami snadno zjistíte, my jsme namátkou zavítali do čtyř zemí. Vánoční prázdniny a dovolenou je ale krásné využít i k tomu, abychom se společně s dětmi podívali na to, jaké vánoční zvyky mají jinde a kdo nosí dětem dárky v zemích blízkých i vzdálených. Mnohde je to Otec Vánoc (ve Francii se jmenuje Père Noël, v Itálii Babbo Natale, ve Finsku Joulupukki, v Rusku mnoha pamětníkům dob totality dobře známý Děda Mráz…). ¨
Podívejme se tedy „pod pokličku“ tradicím v jiných zemích. Třeba nabereme nějakou inspiraci:
• Velká Británie: Na stole nesmí chybět tradiční pečený krocan plněný nádivkou a sladký vánoční pudink. Lehká verze nádivky může zahrnovat celozrnný chléb, zeleninu a bylinky. Krocan je skvělou volbou díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuků.
• Itálie: Vánoce jsou spojené s panettone, sladkým kynutým chlebem plným rozinek a kandovaného ovoce. Domácí verze s menším množstvím cukru a celozrnnou moukou je zdravější alternativou.
• Polsko: Tradiční štědrovečerní večeře našich sousedů zahrnuje dvanáct pokrmů, jako je rybí polévka, pierogi (taštičky plněné zelím a houbami) nebo makové koláče. Pro lehčí variantu pierogi použijte celozrnnou mouku a podávejte je vařené, nikoli smažené.
• Švédsko: Smörgåsbord, neboli švédský stůl, nabízí sledě na různé způsoby, masové koule a vánoční šunku. Sledě jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin a šunku můžete podávat s celozrnným chlebem.
Inspirace, která těší i učí
Zapojení rodiny do přípravy vánoční tabule může být skvělou zábavou. Milé chvíle určitě strávíte, budete-li dětem vyprávět, jaké tradice se dodržují v různých zemích, a společně vyzkoušíte třeba britský vánoční pudink nebo švédské sledě. Taková aktivita podporuje nejen pospolitost, ale i zájem o různé kultury. Společné tvoření cukroví nebo výzdoby také pomáhá dětem vnímat význam svátků jako času stráveného s blízkými. Vždyť mnozí z nás si jistě také rádi vzpomenou na chvíle, kdy s maminkou pekli cukroví, nebo kdy táta nenápadně chodil krást „zkažené“ kousky. A upřímně? I na to občasné jadrné nadávání při úklidu či (marném) upravování stromečku do přijatelné podoby vzpomínáme s úsměvem. Mimochodem, stejně byl ten stromeček vždy nejkrásnější, že?
Kouzlo zdravých Vánoc
Vánoční jídla nemusí být synonymem těžkých pokrmů. S drobnými úpravami receptů si můžete vychutnat tradiční chutě a zároveň udělat něco pro své zdraví. Lehký bramborový salát, pečená ryba nebo zdravější cukroví neuberou na slavnostní atmosféře. Inspirujte se i zahraničními tradicemi a obohaťte svou tabuli o nové chutě. Ať už se rozhodnete pro lehčí variantu bramborového salátu, nebo se inspirujete světovými kuchyněmi, hlavní je, že si společné chvíle užijete s rodinou a přáteli.