Potraviny s vysokým obsahem vlákniny
14. března 2024Využití epsomské soli a její rizika
15. března 2024Zajímáte-li se o zdravý životní styl a výživu, s největší pravděpodobností už jste slyšeli o významu proteinů. Jsou pro náš organismus jednou z klíčových živin. Zodpovídají za růst, opravu tkání a udržení správné funkce orgánů. V tomto článku se zaměříme na význam proteinů a také na jejich přirozené zdroje.
Z čeho se proteiny skládají a proč jsou důležité?
Proteiny jsou složeny z aminokyselin, z nichž některé naše tělo dokáže vyrábět samo, jiné je třeba získat z potravy. Esenciální aminokyseliny jsou důležité pro růst, opravu a údržbu našich svalů, kůže, vlasů, nehtů. Jsou též zásadní pro správnou funkci imunitního systému, hormonálních regulací a enzymatických procesů.
Benefity proteinů
Podporují svalovou hmotu. Jsou základem pro stavbu svalů. Konzumací správného množství proteinů v kombinaci s cvičením můžete podpořit růst svalů a zvýšit jejich sílu. Skvěle vám k tomu pomůže některá z našich oblíbených výzev.
Proteiny také zlepšují metabolismus. Mají vyšší termický efekt (energie, kterou tělo spotřebuje k trávení) než sacharidy či tuky. To znamená, že jejich trávení vyžaduje více energie. Proteiny tedy mohou podpořit rychlejší metabolismus a tím přispět k efektivitě hubnutí.
Pocit sytosti a kontrola hladiny krevního cukru. Konzumace proteinů může snížit chuť k jídlu. Zvyšuje totiž pocit sytosti. Dále pomáhá v regulaci hladiny cukru v krvi. Z toho mohou těžit zejména lidé s cukrovkou či inzulínovou rezistencí.
Proteiny jsou též „opraváři“ lidských tkání. Také jste si teď vzpomněli na seriál Byl jednou jeden život? Tam to bylo roztomile vykresleno. A je to přesně tak. Proteiny jsou nezbytné pro opravu poškozených buněk a tkání. Tento jejich benefit je klíčový zejména po fyzické aktivitě nebo při zotavování se po nemoci či zranění.
Z jakých potravin proteiny získat?
Existuje mnoho zdrojů, z nichž si lze vybrat:
Z produktů živočišných je to zejména kvalitní hovězí maso, kuřecí prsa a ryby. Dále pak vejce či mléčné produkty. Důležité samozřejmě také je, z jakého zdroje potraviny pořizujeme. Kvalitu a tedy i správnou výživovou hodnotu vám zajistí zejména celistvé potraviny, nejlépe lokální.
Ani milovníci rostlinné stravy, vegetariáni či vegani ale nemusí klesat na mysli. I v říši flóry se najdou potraviny bohaté na proteiny. Jsou to zejména luštěniny (fazole, cizrna, čočka, sója), ořechy a semena (mandle, vlašské ořechy, dýňová semínka atd.) a zdravé obiloviny (quinoa, pohanka, ovesné vločky a další).
Sledujte náš blog, o jednotlivých potravinách se v něm dočtete.
Zařadíte-li do své stravy různorodé zdroje proteinů, získá vaše tělo širokou škálu esenciálních aminokyselin a dalších živin nezbytných pro zdraví.
Proteiny jsou pro nás důležitými pomocníky jak při snaze vybudovat či udržet svalovou hmotu, tak při zlepšování metabolismu a údržbě správné funkce orgánů. Jsou tedy veledůležité i při hubnutí. Klíčové je zařadit do stravy různorodé zdroje proteinů. Vyvážená strava je krokem ke zdravému životnímu stylu.