Pohodové Vánoce nejsou sci-fi
1. prosince 2023Co budeš dělat až zhubneš?
15. prosince 2023Krásný den Vám přeji, taky rádi mlsáte? Rozvášní Vás dort ve výloze cukrárny, ukápne Vám slina při zhlédnutí babiččina tácku s cukrovím? Bojíte se, že tohle by rozjelo žravou, a tak si raději nevezmete a tiše v koutě přemýšlíte o nesmrtelnosti chrousta s rukama v klíně?
Ale kuš …:-) Však dneska je už spoustu skvělých náhrad a pamlsků, které nám opravdu neuškodí a naopak kolikrát potěší naše tělo například zdravými tuky – třeba oříšky.
Klasický nákup, když se bude péci, je hora margarínů, moučkového cukru a veškeré možné bílé pšeničné mouky. My si dneska povíme, jak tyhle srandičky nahradit zdravější variantou.
Nejprve nahradíme bílou pšeničnou mouku, a to za mouku celozrnnou pšeničnou, ještě lépe moukou špaldovou. Nejjistějším postupem je nahrazení pouze menší části množství mouky podle původního receptu celozrnnou moukou. Pokud chceme zajít ještě dál – můžeme použít bezlepkové jáhly, které si předem namočíme nebo pomeleme. Případně můžeme malou část mouky nahradit i povařenou kulatozrnou rýží.
Pokud ale budete používat alternativu k bílé mouce, je lepší o něco navýšit množství vody. Dále pro alergiky na kravské mléko je parádní náhradou jakékoliv rostlinné mléko (o jejich přípravě si povíme někdy v budoucnu). Například mandlové, nebo ovesné.
Tvaroh je možné v koláčích i některých dezertech nahradit nebo alespoň nastavit tofu rozmixovaným s trochou oleje, medu, a ochuceným vanilkou. Ideální je v tomto případě použít tzv. “silken tofu.”
Margaríny můžeme podle druhu nahradit olejem či máslem. Kakao můžeme vyměnit za čím dál víc používaný karob – dělá se v několika barevných provedeních a je lehce nasládlý – odpadne nám tímto i částečné použití cukru.
Kypřicí prášek – klasický “prdopeč” vybírejte bez fosfátů – prodávají např. Zdravé výživy. Vanilkový cukr nahraďte pravou vanilkou – vaše cukrovinky pak budou diametrálně odlišné.
Místo bílého cukru můžete podle receptu použít např. ječný nebo rýžový slad do pečiva, datlový sirup a med do dezertů, rozinky a další sušené ovoce na oslazení tvarohových, ořechových a makových náplní i do pečiva, přirozené sladidlo stevii do všech receptů za studena i za tepla. Jednoduché cukry jako fruktóza mají vyšší sladivost, lze jich dát méně, ale např. fruktóza ráda přijímá vlhkost a tak se některé cukroví chová jinak než to, co se připravuje s cukrem – vlhne.
Třtinový cukr je velmi podobný bílému cukru. Je to také sacharoza, disacharid, jenom v kvalitnější podobě a s obsahem cenných vitamínů, vlákniny a minerálních látek. Používám ho na pečení výjimečně, ale je vhodnější než rafinovaný, chemicky vybělený řepný cukr, obraný o vše cenné, co původně obsahoval. Jednoduché cukry, jako fruktóza a glukóza, se jeví vhodné k pečení, vzhledem k tomu, že při trávení neodebírají tělu minerály, jako je tomu při trávení bílého cukru.
Mezi námi je i spoustu alergiků na vejce a je můžeme nahradit takto: do pečiva použít prášek Vajahit, sójovou mouku nebo smetanu, popřípadě i mletá lněná semínka.
A jsme u náhražky kompotovaného ovoce – to nahraďte mimo sezonu ovocem mraženým, jež není doslazováno. Pozor na vánoční cukroví. I když je bez cukru, obsahuje tuk, ořechy, a tak ho doporučuji mlsat umírněně, když, tak třeba pouze obden. Je vhodné je zapíjet odvarem z puškvorcového kořene v případě problémů se slinivkou.
Spousta z nás už ví, že i zmrzlina je nejlepší doma – že stačí zamrazit pokrájený banán a poté rozmixovat a pak už jen nořit lžičku do nádobky. Existují fazolové brownies, lívanečky bez mouky- kde použijeme pouze banán, ovesné vločky a maximálně na spojení vajíčko. Abyste si nepřišli ochuzení, přináším na konec jako třešinku báječný recept na RAW Bounty – v mém případě recept upraven – nemám domácí datlový sirup. (raw – vitarián – především syrová strava – neupravená na víc jak 42 stupňů).
BOUNTY:
SUROVINY:
- 1 hrneček kokosu
- 3 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce datlového sirupu
- 2 lžičky citronové kůry nebo citronové štávy
POLEVA:
Půlka raw čokolády zakoupené v obchodě.
Případně můžou zdatnější z vás použít kakaové máslo, karobový prášek a prohřát ve vodní lázni.
POSTUP:
Vše smícháme a prohněteme buď rukou, nebo v mixéru. Vytvarujeme tvary podle libosti a namáčíme do rozpuštěné polevy ve vodní lázni, či poléváme, dáme vychladit do ledničky.
Recept je od kamarádky, kterou jsem poznala díky novému životnímu stylu a cvičení.
A ještě přidávám 3 výborné recepty od našich výzvařek💪😍
KULIČKY ALA MRKVOVÝ DORT
SUROVINY:
- 1 hrnek strouhané mrkve
- 1 hrnek mletých mandlí
- 6 datlí
- 1/4 hrnku kokosu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička zázvoru
- 1 lžíce arašídového másla
- 1 lžíce vody
Vše rozmixovat až se to spojí, tvarovat kuličky, obalit v kokosu. Mňam!
Za recept děkujeme Denisce
DATLOVÉ KULIČKY
SUROVINY:
- 1 hrnek datlí
- 1/4 hrnku raw kakaa
- trošku skořice
- trošku vody
Vše rozmixujeme, tvarujeme kuličky. Hotové kuličky obalíme v raw kakau a na závěr jsem dozdobila vločkou.
Za recept děkujeme Janičce
ŠMAKOVNÍ KOKOSOVÉ KULIČKY
SUROVINY:
- 2,5 šálku mandlové mouka
- 1/2 šálku kokosového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 1 ks větší vejce
- 1/2 šálku kokosového oleje
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 lžíce strouhaného kokosu
Smícháme suché přísady (krom strouhaného kokosu), a zvlášť vejce, olej a vanilku. Pak tyto dvě části spojíme, uhněteme těsto, naděláme kuličky a obalíme je ve strouhaném kokosu. Pečeme 10 – 15 minut na 180 stupňů
Za recept děkujeme Mišce
A až když vám bude po Vánocích těžko, potěšte své tělo naší novou výzvou Novoroční rozjezd 2024!
Moc se těším a už teď mám chuťové buňky jako na trní.
Anet